Ružomberský závin (točený medovník)

Spread the loveToto je recept, ktorý mám od mojej starkej a ona ho mala od svojej mamy 🤍 Pokiaľ si chcete recept vytlačiť, tak na konci článku nájdete aj pdf 🙂 Na cesto potrebujeme:600 g hladkej múky250 g práškového cukru100 g masla3 celé vajcia1 čl sódy bikarbóny4 PL meduŠtipku mletých klinčekovPol čl mletej škorice Na náplň potrebujeme:Slivkový lekvárSušené slivky (alebo iné sušené ovocie podľa chuti)Ďatle (ja som použila kúsky ďatlovej pasty)Vlašské orechy Cesto je jednoduché – všetko vrazíme dokopy a miesime, až kým nemáme všetko pekne prepojené. Dobre si pomúčime dosku (cesto dosť lepí) a vyvaľkáme si ho na cca. 4 mm. Naplníme slivkovým lekvárom, sušenými slivkami, ďatlami a orieškami (ak máte, pridajte aj sušené figy, sú tam super), zaviňte a popichajte vidličkou. Ja som hotový závin nechala aj chvíľu odpočívať (asi hodinu), potom som ho natrela rozšľahaným vajcom a dala do rúry na 180°C, piekla som ho hodinu, pri výkonnejších rúrach stačí 45 minút. Dobrú chuť ♥️ Ak by ste chceli vidieť vizuálny záznam, tak nech sa páči, nájdete ho na instagrame alebo na tiktoku. Ak si chcete recept stiahnuť a vytlačiť, tak to môžete spraviť tu: