Balkónová záhrada

5 druhov zeleniny, ktoré si viete vypestovať aj na okne

Spread the love

Takýto teplý január som rozhodne nečakala (a zrejme nielen ja), ale s teplými dňami sa mi začalo cnieť po zelenom jedle.

Aby sme si to vysvetlili – v črepníku sa dá vypestovať prakticky čokoľvek. Každá rastlina sa odlišuje veľkosťou (a hĺbkou) črepníka, ale o tom tento článok nie je.

Čo si teda vieme momentálne dopestovať na okne?

1. Žerucha

Úprimne, na toto nepotrebujete ani substrát, stačí obyčajná vata, ktorú musíte udržiavať vlhkú. Semienka klíčia už po dvoch dňoch a asi po 10 dňoch už môžete žať 🙂
A popravde, za taký chlieb s vajíčkovou nátierkou a žeruchou by som teraz dala pol kráľovstva! Posypať si ňou však viete aj akýkoľvek iný (slaný) chlebík, viete ju pridať do šalátov alebo ňou ozdobiť hocičo iné, napríklad kura s ryžou. A verte mi, s horkastou žeruchou dostane úplne nový rozmer!

2. Cibuľka

Cibuľu? Vážne? No, hej, vážne. V obchode sa ale porozhliadnite po semienkach cibule vňaťovej, čo je tá známa jarná cibuľka. Nespornou výhodou je to, že ju viete postupne obstríhať a v rámci možností vie dorásť.
Do čoho cibuľku pridáte, nechám na vás. Ja by som si ňou posypala nejakú dobrú čínu, pridala ju do vývaru, na praženicu alebo na pečené zemiaky.

3. Valeriánka poľná – polníček

Áno, polníček sa oficiálne volá valeriánka poľná 🙂 Rastie v ružiciach, ktoré môžete odtrhnúť celé alebo si budete odtŕhať len jednotlivé lístky a na rastlinke dorastú nové.
Polníček je okrem toho výbornou náhradou za listový šalát, dokonca by mal mať aj viac železa (a určite má lepšiu a výraznejšiu chuť). Doprajte si ho s balkánskym syrom, balzamikom, rukolou a kvalitným olivovým olejom. Apropo, rukola…

4. Rukola

Výrazná zeleninka, ktorú si v pohode vypestujete na okne. Okrem toho, že je plná vitamínov, tak je aj veľmi chutná a môžete ju použiť ako prílohu snáď ku všetkému slanému. Výborná je aj v šalátoch, na pizzi alebo v cestovinách. Výber už nechám na vás 🙂

5. Špenát

Nenápadná rastlinka, ktorú viete jesť surovú aj si ju pripraviť do jedál – no čo je viac? Špenát neznáša teploty nad 25°C, čiže je pre pestovanie v byte priam ideálny. Ako jediný z uvedených by som ho nepestovala na kokosovom vlákne, ale v normálnom univerzálnom substráte (odskúšané, špenát bol ozaj chutný). A kde ho použiť? Napríklad v dobrom jarnom quichi, haluškách alebo polievke.

Dúfam, že som vás inšpirovala, a ak ste sa rozhodli, že si niečo zasadíte, nezabudnite mi to povedať na niektorom z týchto odkazov, budem sa tešiť:

Ak chcete podporiť moju tvorbu, môžete tak spraviť v odkaze na patreon (to je tá červená ikona po týmto textom alebo mi kúpiť kávu. Ďakujem <3

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

U nás v pohodovom domove máme radi koláčiky. Tieto kúkís sú však využívané na optimalizáciu reklamy aj tejto stránky. View more
Cookies settings
Prijať
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Suggested text: Our website address is: https://www.pohodovydomov.sk.

Comments

Suggested text: When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.
Save settings
Cookies settings