5 druhov zeleniny, ktoré si viete vypestovať aj na okne
Takýto teplý január som rozhodne nečakala (a zrejme nielen ja), ale s teplými dňami sa mi začalo cnieť po zelenom jedle.
Aby sme si to vysvetlili – v črepníku sa dá vypestovať prakticky čokoľvek. Každá rastlina sa odlišuje veľkosťou (a hĺbkou) črepníka, ale o tom tento článok nie je.
Čo si teda vieme momentálne dopestovať na okne?
1. Žerucha
Úprimne, na toto nepotrebujete ani substrát, stačí obyčajná vata, ktorú musíte udržiavať vlhkú. Semienka klíčia už po dvoch dňoch a asi po 10 dňoch už môžete žať 🙂
A popravde, za taký chlieb s vajíčkovou nátierkou a žeruchou by som teraz dala pol kráľovstva! Posypať si ňou však viete aj akýkoľvek iný (slaný) chlebík, viete ju pridať do šalátov alebo ňou ozdobiť hocičo iné, napríklad kura s ryžou. A verte mi, s horkastou žeruchou dostane úplne nový rozmer!
2. Cibuľka
Cibuľu? Vážne? No, hej, vážne. V obchode sa ale porozhliadnite po semienkach cibule vňaťovej, čo je tá známa jarná cibuľka. Nespornou výhodou je to, že ju viete postupne obstríhať a v rámci možností vie dorásť.
Do čoho cibuľku pridáte, nechám na vás. Ja by som si ňou posypala nejakú dobrú čínu, pridala ju do vývaru, na praženicu alebo na pečené zemiaky.
3. Valeriánka poľná – polníček
Áno, polníček sa oficiálne volá valeriánka poľná 🙂 Rastie v ružiciach, ktoré môžete odtrhnúť celé alebo si budete odtŕhať len jednotlivé lístky a na rastlinke dorastú nové.
Polníček je okrem toho výbornou náhradou za listový šalát, dokonca by mal mať aj viac železa (a určite má lepšiu a výraznejšiu chuť). Doprajte si ho s balkánskym syrom, balzamikom, rukolou a kvalitným olivovým olejom. Apropo, rukola…
4. Rukola
Výrazná zeleninka, ktorú si v pohode vypestujete na okne. Okrem toho, že je plná vitamínov, tak je aj veľmi chutná a môžete ju použiť ako prílohu snáď ku všetkému slanému. Výborná je aj v šalátoch, na pizzi alebo v cestovinách. Výber už nechám na vás 🙂
5. Špenát
Nenápadná rastlinka, ktorú viete jesť surovú aj si ju pripraviť do jedál – no čo je viac? Špenát neznáša teploty nad 25°C, čiže je pre pestovanie v byte priam ideálny. Ako jediný z uvedených by som ho nepestovala na kokosovom vlákne, ale v normálnom univerzálnom substráte (odskúšané, špenát bol ozaj chutný). A kde ho použiť? Napríklad v dobrom jarnom quichi, haluškách alebo polievke.
Dúfam, že som vás inšpirovala, a ak ste sa rozhodli, že si niečo zasadíte, nezabudnite mi to povedať na niektorom z týchto odkazov, budem sa tešiť:
Ak chcete podporiť moju tvorbu, môžete tak spraviť v odkaze na patreon (to je tá červená ikona po týmto textom alebo mi kúpiť kávu. Ďakujem <3